Biografie

Sinds november 1991 heeft Angeren een heus dweilorkest!

Het schoolcarnaval was het toneel van het eerste optreden van De Deurdweilers. Als kleine blagen stonden ze toen al vol overgave te toeteren. Sommigen hadden nog geen jaar muziekles maar de pret was er zeker niet minder om

Nu, ruim 25 jaar later, vormen De Deurdweilers een alom gerespecteerd en bekend (dweil)orkest. Zijn er 3 cd’s uitgegeven, zijn ze enkele malen live bij Radio 3 te horen geweest en waren er tv-optredens te zien bij o.a. SBS6, TROS, Nickelodeon, ZAPP, BZT Show en MaxTV.

Op festivals vallen ze, dankzij hun nog immer aanwezige enthousiasme, flitsende optredens en prima muzikale prestaties regelmatig in de prijzen! Ook voor andere festiviteiten zoals de Nijmeegse Vierdaagse of ter afsluiting van de Drie Dwaze Dagen in de Bijenkorf in Arnhem, wordt het orkest regelmatig gevraagd. Zelfs in Frankrijk is Angeren inmiddels bekend dankzij een optreden in 1999.Optredens van De Deurdweilerszijn een lust voor oor en oog! Origineel, modern en afwisselend repertoire in combinatie met een verrassende en vaak spectaculaire presentatie.    

Geen zin om te lezen?

Bekijk dan deze video. Samen met TV Gelderland keken Martijn en Tom terug naar deze beginperiode.

Uitgebreide biografie

Ontstaan

In november 1991 vond een of ander figuur het nodig om met het carnaval op school een boel herrie te maken op zijn trompet. Omdat hij niet alleen voor paal wilde staan vroeg hij nog een paar andere basisschoolkindjes erbij.
En TADAAAA, de Deurdweilers waren geboren!!!Niet iedereen was er blij mee. Er werd geoefend bij de kinderen thuis waar pa en ma ineens 10 van die herrieschoppers hadden in plaats van 1. Desondanks kregen ze veel steun van hun ouders. “Jezus, wat hard!” en “Potverdorie, nooit geweten dat er zoveel geluid uit een klarinet kwam” waren de opbeurende woorden van de mensen die hen nota bene zelf op de wereld hebben gezet.

De Nineties  

De Nineties stonden vooral in het teken van gezelligheid en beter worden. De leeftijd was nog steeds aan de lage kant en in die leeftijdscategorie ligt het zwaardere werk zoals bas en trombone niet voor het oprapen. Hoge muzikale ogen werden daardoor nog niet bereikt, maar de lol was er niet minder om!

Door wat instrumentwissels kwam er wat zwaar werk bij en begon het allemaal ook wat uitgebalanceerder te klinken.

De Zeroes

Deze website bestond al in de nienties waardoor tv-zenders en radio-dj’s het orkest wisten te vinden. Ze stond het orkest ineens een eigen arrangement van Krezips “I Would Stay” te spelen bij Rob Stenders in de ochtendshow van 3FM. Door de enorme respons hierop besloot het orkest de studio in te duiken en een eerste cd uit te brengen.

De kwaliteit ging ook vooruit, dat zag je terug in de uitslagen. Eindigde het orkest in de nineties steevast onderaan, met wat zwaar koper erbij gingen de uitslagen omhoog.

Er werden prijzen gewonnen

In 2004 eindigden ze op de 4e plaats op het Nederlands Kampioenschap in Bemmel, werden ze 3e in Heerenveen en wonnen ze zowel de publieksprijs als het overall-klassement in Zevenaar.

In 2005 wonnen ze de Napaosblaos in Nistelrode en werden ze 3e op het Open Nederlands Kampioenschap in Bemmel. Ook versloegen ze in Prinsenbeek dat jaar de regerend Nederlands kampioen de Stadse Bloazers.

2006 was ook een mooi jaar voor de Deurdweilers. Ze wonnen de festivals in Ugchelen, Nistelrode en Zevenaar. Als klap op de vuurpijl eindigden ze als 2e op het Open Nederlands Kampioenschap in Bemmel.

2007 bracht en gaat ook weer prachtige dingen brengen. Zo stonden ze onder andere in maart in het voorprogramma van Guus Meeuwis in Didam en kwamen ze tijdens de dolle dagen in Hart van Nederland met hun optredens in het centrum van Oeteldonk (Den Bosch) tijdens de optocht.

Nederlands Kampioen

Ook werd er in juni 2007, voor de 15e keer alweer, deelgenomen aan de Bemmelse Dweildag. Na de jaren ervoor de eerste plaats steeds dichter te zijn genaderd gingen we deze editie, met onze Amerika show, met de EERSTE prijs aan de haal. Geweldig! En door deze zege mogen we ons de Nederlands Kampioen Dweilorkesten noemen!

Nederlands en Nationaal Kampioen

2008 was een jaar van dubbele indrukken. Aan de ene kant ben je als Nederlands Kampioen trots op je show en wil je die aan iedereen laten zien! Aan de andere kant wil het orkest ook in 2008 goed voor de dag komen en werd een nieuw thema bedacht en ook hiervoor moest flink geoefend worden. Een repetitieweekend, deelname aan de dweildagen in Groenlo en Tiel, en de nodige extra repetities moesten de muzikanten op een nog hoger niveau brengen dan vorig jaar. Want winnen is 1 ding, consolideren is een andere uitdaging. In juli werd Dweilorkest de Deurdweilers uitgenodigd om mee te doen aan het Nationaal Kampioenschap Dweilorkesten in Voorthuizen. Hier werd het plein op zijn kop gezet met de Amerika en de Vliegshow, waarmee ook de 1e plaats in de wacht gesleept werd.  

Na de vliegshow volgde een thema “vuur” waarin het orkest gehuld in brandweerpakken vlamde op menig festival. “Cijfers” werd het thema in 2010 met nummers als “Mambo nr 5”, “One” en “s nachts na tweeen” werd weer menig festival en feest opgeluisterd. In 2011 werd het tijd om er nog een schepje bovenop te doen: Pink Party werd de naam van het thema. Oftewel, foute roze muziek. De honderd meter lange polonaise van roze hoedjes door Bemmel staat nog bij iedere Deurdweiler op het geheugen gegrift.

2012 was een zeer druk jaar. Het jaar begon zoals altijd met het carnavalsseizoen gevolgd door het jubileumfeest t.g.v. 20 jaar Deurdweilers met een heuse spelshow en natuurlijk de uitreiking van De Gouden Duim. Daarna moest alle aandacht op de muziek voor de CD “20+ maar wel vet” gericht.  Die CD was nog maar net opgenomen of er bleken ineens nog maar 2 repetities voor de Bemmelse Dweildag. In allerijl werden er nog wat extra repetities ingepland en zo verschenen de DJ’s van Deurdweilers FM toch goed voorbereid op de dweildag der dweildagen. Totaal onverwacht wederom Nederlands Kampioen

Naast de muzikaliteit is ook het showelement zeer belangrijk. Het doel is altijd de zaal of kroeg volledig op z’n kop te zetten. Vandaar dat de fans sinds enkele jaren de volgende slogan voor de Deurdweilers hebben bedacht: “Het is pas feest als De Deurdweilers zijn geweest…!

Bijbehorende foto's